Demir eksikliği tedavi edilmediği zaman insanı son derece yorgun hisettiren, iştahsızlık yapan ve bağışıklık sistemini çökerten bir hastalıktır. Feramat, tam da bu noktada özellikle emzirme ya da gebelik dönemindeki annelerin ve gelişme çağındaki çocukların demir eksikliği tedavisinde tercih ettiği bir ilaçtır. İçeriği sebebiyle en hızlı sonuç veren demir haplarından biridir.Yazımızda ilaç hakında ne işe yarar, kilo aldırır mı, yan etkileri ve sıkça sorulan sorulara yer verdik.
Feramat Nedir?
Feramat, içerisinde bulundurduğu ferro fumarat etken maddesi sayesinde demir eksikliğini gidermeye yönelik bir ilaçtır. Ferro fumarat etken maddesi, vücut tarafından emilim gösteren bir madde olup, demir hapına duyulan ihtiyaca göre vücuttaki emilim oranı değişim göstermektedir. İhtiyaç ne kadar fazlaysa vücutta gerçekleşecek emilim de aynı oranda artmaktadır.
Feramat, 6 yaş ve üstü, genç, yetişkin ya da yaşlılarda kullanılabilmektedir. 100 mg kapsül feramat, kesinlikle doktor onayıyla kullanılması gereken bir demir hapıdır. Harici kullanımda ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir.
Feramat Ne İşe Yarar?
Feramat, vücutta ihtiyaç duyulan demirin karşılanamaması durumunda, ağız yoluyla alınan bir demir hapıdır.
Demir eksikliği probleminin yanı sıra; anemi (kansızlık) hastalığının tedavisinde, kan yapıcı organların kendini yenileme sürecinde de kullanılmaktadır. Özellikle anemi hastalığında doktorlar tarafından en çok tercih edilen haptır. Düzenli şekilde kullanıldığında kansızlık hastalığının en hızlı şekilde son bulduğu görülmüştür.
Feramat Kilo Aldırır mı?
Demir hapının kilo aldırıp aldırmadığı, bu kan ilacını kullanan herkesin zaman zaman aklına gelmiş bir sorudur. Bu demir hapı, kendi başına hiçbir kalori değerine sahip değildir, doğrudan kilo aldırmaz. Ancak demir eksikliği hastalığının bir belirtisi olan iştahsızlık, bu ilaç ile son bulacağından, hastalar iştahlarını geri kazanıp kilo artışı yaşayabilir.
Yan Etkileri Nelerdir?
Tüm ilaçlarda olduğu gibi, feramatinin içeriğindeki maddelere alerjisi olan kişilerin, olası yan etkiler yaşaması söz konusudur. Mide bulantısı, ishal gibi yan etkiler daha sık görülen ve nispeten daha zararsız yan etkilerdir. Ancak bazı hastalarda nefes almada zorluk, dilde şişme gibi yan etkiler de görülebilir. Bunlar çok ciddi ve acil müdahale edilmesi gereken yan etkilerdir. Bu tip bir yan etkiyle karşılaşırsanız en hızlı şekilde doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.
Muadili Nedir?
Bu ilaç eczanelerde bulunamadığı takdirde, Rizoprol 10 mg 30 tablet muadili olarak kullanılabilir.Ancak bunu doktorunuza danışarak almalısınız.
Fiyatı Nedir?
İlacı eczanelerden 19,33 TL ücret ile satın alabilirsiniz.
Multivitamin olan ve özellikle çocukların kullandığı Polivit Şurup yazımıza da şimdi bir göz atın.
Sıkça Sorulan Sorular
Feramat Kullanımı Nasıldır?
100 mg 30 kapsül şeklinde olan bu demir hapının, aç karna bol suyla beraber günde 1 defa içilmesi gerekmektedir. Aç karna içildiği zaman emilim hızlanacağı için doktorların tavsiye ettiği yöntem bu şekildedir.
Feramat Günde Kaç Tane ve Ne Zaman İçilir?
Günde bir kapsül (100mg), yemeklerden en az yarım saat önce içilmelidir.Ancak doktorunuzun önerdiği dozu kullanın ve doktora görünmeden kendiniz ilaç almayın.
Feramat Aç Mı Tok Mu İçilir?
Aç karna içilmelidir. Aç karna içmek emilimi hızlandıracaktır, bu da demir eksikliği tedavisinde istenilen durumdur.
Feramat Uyku Yapar mı?
Uyku yapar denilemez ancak bazı hastalarda halsizlik yaptığı görülmüştür.
Feramat Kapsül müdür Yoksa Tablet Mi?
Demir eksikliği tedavisinde kullanılan kapsül formlu bir ilaçtır.